top of page
Foto van schrijverLieven Beuckx

Ik wil een gebouw opmeten. Deel 2 : met disto!

In een vorige blogpost ging ik een gebouw opmeten met een meetstok.

Buiten het feit dat dit een zeer goedkoop en handig toestel is, is het toch niet weggelegd om gebouwen op te meten.


Welke andere methodes zijn er dan nog? Wel er is de electronische afstandsmeter, de "disto" genoemd onder professionelen.





Dit is een handig apparaat welk met een laserstraal afstanden kan meten. Het apparaat is klein, handig en redelijk goedkoop (enkele honderd € voor een degelijk exemplaar).


Het voordeel in vergelijking met de meetstok is dat er alleen gemeten kan worden, je spaart dus altijd al een persoon uit op het terrein. De lengte van een binnenmuur gaat makkelijk door het apparaat aan het uiteinde te houden en de muur tegenover te meten. Resultaten tot mm-nauwkeurigheid zijn mogelijjk.


Top, we kunnen dus alles mooi in kaart brengen? Fout, een disto meet geen hoeken dus als je ruimte niet perfect loodrecht is kan je dit niet zien aan je metingen of je moet diagonalen meten wat tijdsintensief is en ook niet 100% correct.


Ook is het zeer moeilijk met een disto ruimtes te koppelen. Je meet ruimte per ruimte en tracht met een bijhorende meetstok de dikte van de muur te achterhalen.


Een bijkomend nadeel van de disto en meetstok is dat alle waardes genoteerd moetenb worden op een schets. Een degelijke schets per ruimte is dus nodig en een schrijffout is snel gemaakt. Ook moet je alle afstanden nog overbrengen naar een tekenomgeving wat bijkomende typfouten mogelijk maakt. Ook vergeten maten zorgen ervoor dat een tweede bezoek waarschijnlijk nodig zal zijn.


In de volgende blogpost binnen enkele dagen zoek ik toch nog naar een betere manier...


130 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Uitvalsbasis

Comments


bottom of page